Psychedelische Ervaring voor Therapeuten?!

Psychedelica worden steeds meer ingezet vanwege hun therapeutische werking. De onderzoeken, documentaires en artikelen die gaan over het gebruik van paddenstoelen, MDMA, ayahuasca of andere zaken zijn talrijk aanwezig, en haast niet te missen.

Een groot aantal bekende namen uit Amerika en andere werelddelen spreken bovendien lovend over de werking ervan. Bessel van der Kolk benoemt het  nog in Zomergasten, Gabor Maté steekt ook niet onder stoelen of banken dat hij de heilzame werking ervan kent. In de film The Wisdom of Trauma zie je hem zelfs een cliënt begeleiden bij een psychedelische sessie.

Wat moet je hier nu mee als therapeut? De meningen zijn verdeeld, en de voorzichtigheid nog aanwezig. Logisch: de andere kanten van het verhaal kennen we vaak ook uit ons vak. Bad trips, psychoses, traumaflashbacks als gevolg van fout drugsgebruik…

Toch nodigen we in deze blog graag alle hulpverleners uit om zelf kennis te maken met deze wereld, op een zo veilig mogelijke manier uiteraard. Het is haast onmogelijk om een mening te vormen als je de ervaringskennis nog niet bezit. Want naast de (overigens weinig voorkomende) negatieve ervaringen die vaak voorop staan in ons ‘denken’ ontstaan er door begeleide trips vaak ook grote innerlijke verschuivingen in mensen: soms van chronisch suïcidaal/depressief naar weer volop in het leven komen te staan; van complex trauma waarvan de ernst in een sessie afneemt en stabiliseert.

In onze visie gaat het vooral over hoe je dit krachtige middel inzet.  Er is in veel kringen ook algemene consensus dat dit een goede traumaverwerkingsmethodiek is, of goed werkt bij ernstige depressies, terwijl er natuurlijk ook veel aandacht gaat naar de juiste en deskundige begeleiding.

Zoals je EMDR niet kunt doen zonder moeilijke dingen of emoties onder ogen te zien, zo is dit in een trip of innerlijke reis ook vaak zo. Je wordt geconfronteerd met jezelf, met je eigen onbewuste patronen, pijnen etc. Het zou dus eerder een “challenging” trip genoemd mogen worden.  Het is echter goed en enorm helend als je hier naar toe kunt gaan in een onvoorwaardelijke aanwezigheid van acceptatie, liefde, compassie. Je kunt er naar kijken, zonder er van weg te moeten, en hierdoor kan het doorstromen, er komt adaptatie, nieuwe beseffen en inzichten, die maken dat je als een ander mens naar buiten kunt komen.

De media die veel waarschuwen voor onervaren coaches die dit aanbieden, op niet verantwoorde wijze, hebben ongetwijfeld ten dele gelijk. Maar het afserveren als ‘niet passend’ klopt niet. Waarom zou je een goed werkende methodiek overboord gooien als hij verkeerd wordt uitgevoerd?

Voor het begeleiden van mensen in therapeutische truffelsessies heb je veel van dezelfde tools nodig die wij door ervaring en opleiding vaak al in ons bezit hebben. Een basishouding van aanwezigheid, een goede therapeutische relatie, weten hoe innerlijke dynamieken werken en hoe je deze kunt beïnvloeden is eigenlijk een voorwaarde. Daarnaast zou je ook meer kennis op moeten doen over non-dualisme, liefde en hechting, zelfcompassie en zingeving. Vaak is die bij ons als therapeuten ook al aanwezig, maar anders ga je ze zeker tegenkomen in een eigen reis of het werken met psychedelica.

We hebben al een aantal keer ervaren hoe een complexe behandeling ineens klaar was, na de inzichten en veranderingen die ontstaan waren door truffels. We hebben bij cliënten dingen zien gebeuren die we nooit met enkel de huidige reguliere toolbox hadden kunnen bereiken. Regelmatig staan we nog versteld van de therapeutische werking van (in dit geval) truffels.

Hoe anders kun je je laten overtuigen van het voordeel of gevaar dan zelf de moedige stap te nemen en te onderzoeken hoe het is, voelt en werkt?! We nodigen je van harte uit, juist als hulpverlener, om dit een keer zelf te komen ervaren bij ons. Met een jarenlange achtergrond in het geven van therapieën in individueel en groepsverband, geven van intervisie en supervisie en aansturen van teams, zijn we ervaren genoeg om ook jou mee op reis te nemen.

We nodigen je uit om contact op te nemen, we gaan graag met je in gesprek.