Hoe de Polyvagaal Theorie ons Begrip van Veiligheid en Reacties op Stress Verandert

De Impact van de Polyvagaal Theorie op Onze Veiligheid en Reacties op Stress

De Polyvagaal theorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, stelt dat ons autonome zenuwstelsel verantwoordelijk is voor onze reacties op stress en gevaar. Volgens deze theorie zijn er drie delen van het autonome zenuwstelsel die onze reacties bepalen op onder andere acute stress: het sociale engagement systeem, de vecht/vluchtrespons en de freezerespons. Dit artikel zal de invloed van deze drie delen van het autonome zenuwstelsel op onze veiligheid en reacties op stress bespreken.

Het Sociale Engagement Systeem: De Staat van Veiligheid en Verbondenheid

Het sociale engagement systeem is de staat waarin we ons veilig en verbonden voelen. Wanneer we ons in deze staat bevinden, ervaren we weinig tot geen spanning of stress en zijn we in staat om flexibel door het leven te bewegen. Ons lichaam is in staat om te rusten, te herstellen en ons immuunsysteem te versterken.

De Vecht/Vluchtrespons: De Reactie op Gevaar

Wanneer ons autonome zenuwstelsel gevaar detecteert, kan het schakelen naar de vecht/vluchtrespons. Dit deel van ons zenuwstelsel zorgt ervoor dat we ons gereed maken om te vechten of te vluchten. Onze hartslag en ademhaling versnellen, we beginnen te zweten en onze spieren spannen zich aan. Dit helpt ons om snel te kunnen handelen in geval van gevaar.

De Freezerespons: De Oudste Overlevingsreactie van het Autonome Zenuwstelsel

Het oudste deel van ons autonome zenuwstelsel is de freezerespons. Dit deel wordt geactiveerd als de vecht/vluchtrespons niet voldoende is om ons te beschermen. In plaats van te vechten of te vluchten, bevriest ons lichaam. Onze hartslag en ademhaling vertragen en onze spieren ontspannen zich. Dit kan ons helpen om onopgemerkt te blijven in een potentieel gevaarlijke situatie.

Het Belang van Veiligheid voor Ons Welzijn en de Rol van de Polyvagaal Theorie

Veiligheid is van cruciaal belang voor ons welzijn en ons autonome zenuwstelsel speelt een belangrijke rol in het handhaven van onze veiligheid. Door ons bewust te zijn van de verschillende delen van ons autonome zenuwstelsel en hoe ze onze reacties op stress beïnvloeden, kunnen we leren hoe we onszelf beter kunnen reguleren en ons veiliger en meer verbonden kunnen voelen met de wereld om ons heen.

Het Verminderen van Angst en Stress door het Herkennen van de Signalen van Ons Lichaam

Door het herkennen van de signalen die ons lichaam ons geeft wanneer we in een staat van vecht/vluchtrespons of freezerespons zijn, kunnen we onszelf helpen om ons te kalmeren en terug te keren naar een staat van sociale betrokkenheid en veiligheid. Er zijn verschillende technieken die we kunnen gebruiken om ons te reguleren, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie, mindfulness en yoga. Deze technieken helpen ons om ons te concentreren op onze ademhaling en ons lichaam, waardoor we ons beter kunnen reguleren en ons veiliger kunnen voelen.

Het Belang van Verbinding met Anderen en de Polyvagaal Theorie

Wanneer we ons veilig en in staat voelen om te verbinden met anderen, kunnen we ons openstellen voor nieuwe relaties en mogelijkheden. Dit kan ons leven verrijken en ons welzijn verbeteren. De Polyvagaal theorie kan ons helpen om ons beter te verbinden met anderen door ons bewust te maken van de rol van ons autonome zenuwstelsel bij het handhaven van veiligheid en verbondenheid.

Kort samengevat…

Het Begrijpen van de Polyvagaal Theorie om Onszelf Beter te Reguleren en ons Veiliger en Meer Verbonden te Voelen met de Wereld om Ons Heen

De Polyvagaal theorie biedt inzicht in hoe ons autonome zenuwstelsel onze reacties op stress en gevaar beïnvloedt. Door ons bewust te zijn van de verschillende delen van ons autonome zenuwstelsel, kunnen we leren hoe we onszelf beter kunnen reguleren en ons veiliger en meer verbonden kunnen voelen met de wereld om ons heen. Door het verminderen van angst en stress en het bevorderen van veiligheid en verbondenheid, kunnen we ons welzijn verbeteren en ons leven verrijken.

Volg de training voor meer verdieping

Bij ons kun je ook de veilig geankerd training volgen. In deze 1-daagse fysieke bijeenkomst leer je hoe je jezelf en anderen kunt kalmeren met behulp van verschillende stromingen, waaronder de polyvagaal theorie, de tao en systemisch werk. We helpen je bij het vinden en verankeren van je eigen veilige plek en het herkennen van overlevingsstaten, door middel van opstellingen, lichaamsgerichte oefeningen en kennisoverdracht. Deze training is geschikt voor professionals in de (jeugd)hulpverlening, het onderwijs of als leidinggevende die meer willen leren over het belang van veiligheid en zichzelf willen verdiepen in een veilige omgeving.