Het Safe and Sound Protocol (SSP): Een Holistische Benadering van Emotioneel Welzijn

Wat is het Safe and Sound Protocol, en wie heeft het ontwikkeld?

Het Safe and Sound Protocol (SSP) is een auditief interventieprogramma, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, de grondlegger van de polyvagaal theorie. Deze theorie richt zich op het begrijpen van het autonome zenuwstelsel en de rol ervan bij emotieregulatie, sociale betrokkenheid en reacties op stress. Het protocol is een therapeutische interventie die vanuit deze theorie is ontwikkeld.

Waar wordt het Safe and Sound Protocol voor gebruikt?

Het Safe and Sound Protocol is ontworpen om de sociaal-emotionele betrokkenheid en de verwerking van sensorische informatie te verbeteren, vooral bij mensen met problemen op het gebied van communicatie, gedrag en emotieregulatie. Het programma maakt gebruik van muziek en stemgeluid die speciaal zijn aangepast om de tonale en vocale flexibiliteit van het zenuwstelsel te stimuleren. Het doel is om het autonome zenuwstelsel te “tunen” en een veilige staat van welzijn te bevorderen, waarin sociale betrokkenheid, communicatie en emotionele veerkracht worden vergemakkelijkt.

Het Safe and Sound Protocol wordt vaak gebruikt bij mensen met autisme, trauma, angst, depressie en andere psychische en/of gedragsproblemen. Maar ook door veel mensen die graag meer innerlijke rust ervaren. Door die rust ontstaat er meer ruimte  voor persoonlijke/spirituele groei. 

Welke Resultaten heeft het Safe and Sound Protocol?

Resultaten zijn voor ieder verschillend, geen mens is hetzelfde. Maar dit zijn de meest geziene resultaten:

  • Verbeterde sociaal-emotionele vaardigheden: mensen verbinden zich gemakkelijker na het doorlopen van SSP. Ze ervaren minder spanning en angst in de omgang met anderen. Ze zijn beter in staat om op een effectieve wijze te communiceren en hun behoeften kenbaar te maken.
  • Verminderde angst en stress: het programma helpt  bij het reguleren van stressreacties, waardoor mensen zich rustiger en meer ontspannen kunnen voelen. Ze raken minder snel van slag, reageren minder emotioneel, of zijn in staat beter in het ‘hier en nu’ te blijven.
  • Verbeterde aandacht en concentratie. Dit maakt navigeren door het dagelijks leven dikwijls een stuk rustiger en aangenamer.
  • Toegenomen veerkracht: het versterken van het autonome zenuwstelsel kan de veerkracht vergroten en hierdoor kunnen mensen beter omgaan met uitdagende situaties.
  • Betere zelfregulatie: mensen kunnen effectiever leren omgaan met emoties en bijbehorend gedrag. Door een toegenomen gevoel van veiligheid en verbinding is er ook een groter gevoel van zelfcontrole en een betere toegang tot vaardigheden die helpen met moeilijke gevoelens om te gaan.

Hoewel het Safe and Sound Protocol als losse therapievorm kan worden doorlopen, wordt het doorgaans vooral gebruikt bij andere vormen van therapie. Dit om de therapeutische effecten te versnellen en te versterken: de verbeterde emotieregulatie en communicatie kunnen de effecten van deze therapieën versterken en het leerproces vergemakkelijken. Daarnaast is er vaak vermindering van weerstand en stress in therapie: SSP kan helpen bij het creëren van een gevoel van veiligheid en ontspanning, waardoor de cliënt meer openstaat voor de therapie en daarmee minder weerstand vertoont.  Daarnaast kan, door het vergemakkelijken van sociale betrokkenheid en emotionele verbinding, SSP het zelfbewustzijn van de cliënt vergroten en hen helpen inzicht te krijgen in hun eigen emoties en gedragspatronen. Dit maakt het makkelijker om op eigen gevoelens te reflecteren en hierbij stil te staan.

Wil je zelf het effect van het Safe and Sound Protocol ervaren?

Mocht je als therapeut geïnteresseerd zijn in het Safe and Sound Protocol, weet dan dat we je de gelegenheid bieden om kennis te maken met deze interventie. We zien het als onze missie om SSP meer bekendheid te geven, en we hopen hierdoor een groeiend aanbod te zien. Neem hier een kijkje om te zien wanneer de volgende kennismaking start.

Wil je graag zelf gebruik maken van SSP omdat je denkt dat het je kan ondersteunen? We bieden dit ook op individuele basis aan, het makkelijkste is om dan even contact met ons hierover op te nemen om samen te overleggen.